Българи засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в Лондон.

...
Българи засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в Лондон.
Коментари Харесай

Българи в Лондон възстановиха розова градина на централен площад

Българи засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в Лондон. Акцията се състоя на към 300 м от Пикадили съркъс на Голдън скуеър в квартал Сохо.
Идеята е да се възстанови градината, засадена в началото на 70-те години на предишния век с 2 000 български рози, подарени от Софийската община. Сортът дамасцена е познат от Розовата котловина в България. 

Пред " Хоризонт " Бойко Боев, основател на уеб страницата „ Разходки в Лондон “ описа предисторията на самодейността:

" Като се разхождаме дружно из Лондон, което вършим дружно всеки месец, постоянно си приказваме къде и какво можем да намерим в Лондон, обвързвано с България. Например мостът Ватерло, където е било покушението против Георги Марков. Едно от нещата, които открихме, беше Голдън скуеър – там към момента написа, че през 70-те години са били засадени български рози, подарък от Софийската община. Историята е разказана на табела. Едно от нещата, които взехме решение да създадем, е да възстановим тези рози. "

Спечелили са финансирането по стратегия за обществена интеграция към кметството на Лондон. " Впечатлихме локалните управляващи с това, че предлагаме да възстановим нещо, което към този момент го няма, както и тъй като нашата българска група желае да направи подарък на Лондон ", добави Боев. 

Предстои да представим резултатите от проучване на българи пред лондонското кметство, което се случва за първи път. Изследването цели да се чуе гласът на хора, които до момента не са били доста забележими за кметството, а за него е значимо да включва в политиките си мнението на разнообразни групи, живеещи в мегаполиса, изясни Бойко Боев.  

Златният площад в артистичния квартал Сохо е от края на XVII век и е издигнат по проект на архитекта, възстановил Лондонското Сити след Големия пожар през 1666 година и проектирал катедралата " Сейнт Пол ". На това място се е намирало посолството на Португалия, когато тя е била измежду най-могъщите страни в света.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР